Workshops en lezingen voor iedereen die met kinderen werkt
Kinderbrein kinder- en jeugdpraktijk
Terug

Breintips

10 spellen om schrijven te stimuleren

15dec2021

10 spellen die je kunt inzetten om schrijven te stimuleren

Verander deze geweldige spellen in schrijfspellen om de interesse te vergroten en weigerachtige schrijvers te stimuleren!

 

We kennen allemaal kinderen die niet graag schrijven.  Zodra potloden en papier tevoorschijn komen, begin je het gemompel en geklaag te horen.

Sommige kinderen hebben een hekel aan schrijven omdat ze moeite hebben om zich op de taak te concentreren en/of op hun plaats te blijven zitten.  Anderen hebben moeite met het gebruik van een functionele potloodgreep en raken snel vermoeid of hebben zelfs pijn in hun handen/vingers door de manier waarop ze hun potlood vasthouden.  En weer anderen kunnen de visueel perceptuele en visueel motorische onderdelen van het schrijven, zoals de grootte, afstand en uitlijning, gewoon niet uitvoeren. 

Zonder twijfel kan schrijven voor veel kinderen moeilijk zijn en het is een vaak voorkomende reden voor verwijzingen naar kinderkinesitherapeuten of ergotherapeuten.

Het goede nieuws is dat er tal van manieren zijn om schrijven zowel thuis als in therapie heel wat leuker en interessanter te maken voor zelfs de meest weigerachtige schrijver.  Eén van mijn favorieten?  Spelletjes gebruiken!

Deze 10 spellen (bord -en kaartspellen) zijn de perfecte manier om kinderen actief bezig te houden met schrijftaken - geloof me, ze zijn veel leuker dan een saai werkblad!  De meeste van deze ideeën zijn ideaal voor kinderen die momenteel bezig zijn met het schrijven van letters en/of het schrijven op woordniveau.

 

Tips om (bord)spellen als schrijfspel te gebruiken

 1. Speel het spel in meerdere sessies.

Door bordspellen als schrijfspellen te gebruiken, duurt het spel meestal wat langer dan normaal.  In plaats van je te haasten, kun je proberen te noteren waar je gebleven was en dan hetzelfde spel weer op te pakken tijdens een volgende sessie.

 1. “Stille spelletjes” kunnen het leuker maken en de schrijfvaardigheid vergroten.

Een regel maken dat er niet gepraat mag worden tijdens het spel, is een geweldige manier om de aandacht van kinderen te trekken - ze vinden het leuk om vertrouwde taken op een andere, interessantere manier te doen!  En als kinderen niet mogen praten, betekent dit dat ze hun antwoorden moeten opschrijven of dingen moeten opschrijven om te communiceren.  Het is een win-win situatie!

 1. Wijs een scheidsrechter aan!

Jongere, minder ervaren schrijvers, of schrijvers die moeite hebben met schrijven,  kun je een andere rol geven tijdens deze spelletjes.  Kunnen zij als scheidsrechter optreden - alle namen van de spelers opschrijven en de punten bijhouden?

 1. Gebruik beurten in je voordeel.

Terwijl een persoon aan de beurt is, kan de persoon die hem voorging haar/zijn woord/antwoord opschrijven. Op deze manier is het spel continu bezig en hoeft de hele groep nooit te wachten tot één persoon aan de beurt is.

 

10 spellen die geweldig zijn om schrijven te stimuleren

 1. Pim pam pet

Dit is één van mijn favoriete spellen voor iets oudere kinderen en het is een geweldig spel omdat het niet alleen gericht is op schrijven, maar ook op spraak- en taalconcepten zoals categoriseren, aangezien kinderen een lijst moeten maken van voorwerpen die in verschillende categorieën vallen.  De extra uitdaging?  Alle voorwerpen moeten met een bepaalde letter beginnen!

Maak er een schrijfspel van:  er is geen echte aanpassing nodig om van Pim pam pet een schrijfspel te maken, want kinderen schrijven hun antwoorden al op.  Laat je kind schrijven tussen lijnen, op een lijn of gewoon op een wit blad.

     Pim Pam Pet Original - Gezelschapsspel 

 1. Dobble

Nog éen van mijn favoriete spellen in therapie en thuis is Dobble.  Het spel richt zich op visuele perceptuele vaardigheden namelijk visuele discriminatie (vergelijken) en vormconstantie. Het kan gemakkelijk worden omgezet in een schrijfspel.  Elke kaart in het spel heeft acht verschillende symbolen, waarbij de grootte van de symbolen per kaart verschilt.  Twee kaarten hebben precies één symbool gemeenschappelijk.

De spelkaarten worden omgekeerd neergelegd en de bovenste 2 kaarten worden opengelegd.  Degene die als eerste op beide kaarten een gemeenschappelijk symbool ziet, krijgt de eerste kaart.  Dan wordt er nog een kaart opengelegd die de spelers mogen zoeken, enzovoort.

Maak er een schrijfspel van door er een "stil" spel van te maken!  In plaats van het antwoord te roepen of aan te wijzen, moeten de kinderen het woord opschrijven van de afbeelding die ze op beide kaarten vinden!

    Asmode Dobble Classic Kaartspel

 1. Woord mix

Dit is een tof spel voor startende en gevorderde lezers.  Schud met de bekers en maak met de gegooide letters een woord. Probeer binnen de tijd een woord te vormen dat heel veel punten waard is en win!

Maak er een schrijfspel van: deze is gemakkelijk - laat kinderen gewoon hun woorden op hun papier schrijven nadat ze ze hebben gebouwd!

    Spel - Woordmix

 1. Wie is het?

Een klassieker!  Kinderen moeten de figuur van de tegenspeler raden door elkaar vragen te stellen als: "Heeft jouw figuur een bril?" of "Heeft jouw figuur bruin haar?".

Maak er een schrijfspel van: Als een andere speler "ja" zegt op een vraag, moet de andere speler die karaktereigenschapen opschrijven.  Zo maakt elk kind een lijst van eigenschappen die het personage heeft en kunnen ze hun overgebleven personages controleren om te zien of ze aan alle beschrijvingen op hun lijst voldoen! Is dit wat veel om te schrijven, dan kun je 1 eigenschap laten opschrijven.  

   Hasbro Gaming Wie Is Het? 

 1. Scrabble Junior

De kinderversie van Scrabble is geweldig voor nieuwe lezers en kinderen die leren om letters samen te voegen om woorden te schrijven!  Je hebt veel korte woorden en enkele lange woorden. Bonus - het spelbord heeft twee kanten, 1 voor beginners en 1 voor meer gevorderde spelers.

Maak er een schrijfspel van:  laat kinderen het woord dat ze gevormd hebben op het bord schrijven na elke beurt!

   Spellenbundel - Bordspel - 2 Stuks - Mattel Scrabble Junior & Skip-Bo Junior

 1. Rara wat ben ik?

In dit leuke spel steken de kinderen kaarten (zonder te gluren!) in een elastische hoofdband, met de tekening in de richting van de andere spelers.  Dan stelt elke speler ja- of nee-vragen aan de groep om te proberen uit te vinden wat er op zijn kaart staat.

Maak er een schrijfspel van:  Net als bij ‘Wie is het?’, kun je ‘Rara wat ben ik?’ ook tot een schrijfspel maken door kinderen de aanwijzingen te laten opschrijven die ze van andere spelers krijgen terwijl ze vragen stellen over hun eigen kaart.  Als ze bijvoorbeeld aan de groep vragen "is mijn kaart een dier?" en de groep antwoordt "nee", dan kan het kind opschrijven "Geen dier".  Dan kan het kind zijn papier gebruiken om de aanwijzingen te onthouden elke keer als hij aan de beurt is.

   Clown Games - Rara Wat Ben Ik? Junior - spel 

 1. Time’s up

Dit spel is erg leuk! De bedoeling is om in 3 rondes zoveel mogelijk woorden van de kaartjes te raden. Omschrijf het woord zonder het zelf te gebruiken, geef 1 woord als tip of beeld het woord uit zonder geluid te maken.

Maak er een schrijfspel van:  maak er een ‘stil’ spel van!  Dat klopt, niet praten!  Dus als je time’s up speelt, mogen de kinderen hun vermoedens niet roepen - ze moeten ze opschrijven en aan de persoon laten zien die de aanwijzing uitvoert om te zien of ze het bij het rechte eind hebben! 

Je kan het spel ook gewoon spelen. Als het woord geraden is, laat je het kind het woord opschrijven op een blad.

   Time's Up! Party - Kaartspel 

 1. Tik tak boem

Tik Tak Boem is een leuk spel waarbij je woorden moet verzinnen rond een onderwerp terwijl je een tikkende bom doorgeeft. Als de bom ontploft in je handen, verlies je de ronde. De bedoeling is om zo weinig mogelijk rondes te verliezen dus hoe meer woorden je kan verzinnen, hoe beter.

Maak er een schrijfspel van:  schrijf de woorden op die je bij een onderwerp verzonnen hebt. Dit spel is ook verrijkend voor de woordenschat!

   Tik Tak Boem - Kaartspel 

 1. 5 seconden

Voor dit spel kiest een kind een kaart, leest het onderwerp voor en start dan de 5 seconden timer.  Kunnen ze in 5 seconden 3 dingen opnoemen die bij het onderwerp passen?

Maak er een schrijfspel van:  Je zult wat tijd aan de klok moeten toevoegen om er een schrijfspel van te maken.  Daag kinderen uit om hun 3 antwoorden op te schrijven in plaats van ze te roepen.  Verkort de tijdsduur voor meer uitdaging of voeg meer tijd toe aan de klok om het wat makkelijker te maken.  Verander naar behoefte het aantal items dat ze in de categorie moeten opschrijven.

   5 Seconden - Bordspellen - Gezelschapsspel voor Familie - Inclusief Junior Kaartspel 

 1. Woordwizard Flash-bac

Dit spel is al een schrijfspel!

Gooi de dobbelstenen en kies één van de symbolen. Draai een letter en de zandloper om. Schrijf woorden op voor jouw categorie of voor die van je tegenspelers om hen te saboteren. De meest creatieve woordwizard wint het spel. Een ideaal spel om ook de woordenschat van je kind te vergroten!

   WoordWizard - Dobbelspel - Familiespel - Woordzoeker voor het hele gezin!

 

Geschreven door Ellen Damiaans, Kinderbrein 

Laat me zeker weten via social media wat je vond van deze blog! Gebruik de tag @kinderbrein!

Wil je deze breintip graag als PDF ontvangen, klik dan hier

Wil je graag meer weten over schrijfmotorische therapie
Volg dan mijn cursus! Ik leer je graag hoe je kinderen met schrijfmotorische problemen kunt helpen!
Ik geef deze cursus in Lummen, Limburg, België.